43 123
發新話題

大家對玄學有咩研究?一齊分享

在這經濟環境, 公司邊個位..最穩..有沒有方向可以加強工作順利

Share this:

隨田而福 ∼春雷鄉 種田長苗 夏雨至 苗壯成木 秋風吹 木木形林 冬眠音 田林果果

引用:
原帖由 田莊 於 2009-3-30 19:15 發表
在這經濟環境, 公司邊個位..最穩..有沒有方向可以加強工作順利
加桃花, 加背山可增加運勢

桃花:
2009年流年飛星1(桃花位)在西北, 在你辦公室/台既西北方放上紅色東西/水1杯 都可

背山:
椅背掛件啡色衫/留 做靠山

Share this:

謝謝....

Share this:

隨田而福 ∼春雷鄉 種田長苗 夏雨至 苗壯成木 秋風吹 木木形林 冬眠音 田林果果

新居入伙宜忌

搬屋要注意?是一定要拜四角才可以入伙....
1)如新居需要裝修,先在裝修前拜四角....如無需裝修,則可入伙前拜四角.

Share this:

引用:
原帖由 田莊 於 2009-3-30 19:15 發表
亦可以放文竹或鮮色植物.最好座位兩旁有靠山(貴人)

Share this:

引用:
原帖由 旺旺爸 於 2009-4-3 17:20 發表

亦可以放文竹或鮮色植物.最好座位兩旁有靠山(貴人)
最好座位兩旁有靠山(貴人)?

Share this:

辦公室風水冇靠山

回答者:           eric_wan04 ( 碩士級 1 級 )
擅長領域:         生活百科 | 風水
回答時間:         2008-07-15 22:40:49
[ 檢舉 ]

工作沒有靠山的壞處是,可能有人只才工作了一年而已,就獲老闆就加薪了,但工作沒有靠山的人工作了好多年,薪水永遠總是原地踏步的,想換工作不敢換,常常唉聲歎氣,老是怨天尤人的,到底有沒有機會,使得可以更好呢?那麼你真的得試試這個簡單又容易的改善方法了。

1        首先你必須選一個有靠牆的位置坐下來,代表有靠山可以幫助你,這時在座位的左側方擺放一盆與座位同高的盆栽,就可以了,在風水中左邊代表貴人方。

2        如果你的位置後方沒有牆,會比較辛苦,甚至你必須常起身做事,這時我們就得在辦公桌的左方抽屜中放一個黃色的布包,內裝168元及3個乾隆的古錢,這樣就可以幫助你加薪。

3  如果想更快點,就再辦公桌的左方擺放一支銅龍,銅龍是一個吉祥的神獸,也代表會有貴人引薦您。

4  請經常在你坐位的後方,擺放一件具有比較專業能力的外套,理想是啡黃色的,並且必須每7天換一件,這件外套就如同你時刻都在那兒是一樣的意味,它會幫你看緊你的下屬。

Share this:

病位 ??     why

Share this:

引用:
原帖由 coffeetea 於 2009-3-17 22:19 發表

財識兼收
吾駛做

Share this:

引用:
原帖由 coffeetea 於 2009-3-19 21:08 發表
風水流年/流月/飛星我在另一個post已出, 請看: 如有number 2 or 5的方位就是病位. 那裡就應放葫蘆化解病星. 病位兒靜不兒動. 請留意一下

注: 葫蘆只放一年, 之後請棄置, 不能用於下一年病位. 葫蘆要那些生晒乾的,  ...
如果化病,放白玉葫蘆亦可,最好先選吉日吉時放,天氣好時,可清洗葫蘆放在陽光下晒晒佢,有助解除葫蘆所吸既負能量,亦所謂病氣.
(識少少扮代表的說)

Share this:

引用:
原帖由 旺旺爸 於 2009-4-3 17:05 發表
搬屋要注意?是一定要拜四角才可以入伙....
1)如新居需要裝修,先在裝修前拜四角....如無需裝修,則可入伙前拜四角.
唔止四角,中間位都要拜架,唔好漏~

Share this:

引用:
原帖由 叮叮 於 2009-6-24 15:03 發表

唔止四角,中間位都要拜架,唔好漏~
中間位又要拜??? 唔係中間BOIL 水既咩??

Share this:

引用:
原帖由 coffeetea 於 2009-6-26 00:09 發表

中間位又要拜??? 唔係中間BOIL 水既咩??
點解中間係boil水呢?

拜四角係俾芽菜豆付d鬼食,等佢地食完好走啦,而拜中間個位係土地,請土地黎係希望佢幫手趕屋入面既鬼走,呢個位用燒肉燒酒去拜,拜完可以食返d燒肉.

Share this:

43 123
發新話題