20 12
發新話題

買腦

買腦

請問:
1. 買手腦好, 定座台好?
2. 手腦個 HD 系唔系好易瓜?
3. 中檔手腦, 買乜牌子好?
4. 中檔座台, 買乜牌子好?

Share this:

引用:
原帖由 牛熊正 於 2008-12-23 05:40 發表
請問:
1. 買手腦好, 定座台好?
2. 手腦個 HD 系唔系好易瓜?
3. 中檔手腦, 買乜牌子好?
4. 中檔座台, 買乜牌子好?
手提電腦,睇你要輕,定係要性能......睇你要個mon 幾大咁.....
座枱電腦的話.....我幫你砌 or 我高登識人.....叫佢平D砌比你
手提電腦既HD可能無咁順......
因為行HD要有D要求
睇你洗唔洗用到手提電腦架咋wo~
講性能就一定係desktop好D~

Share this:

回復 1# 牛熊正 的帖子

1. 買手腦好, 定座台好? --> 要外帶既 慳位 手腦 要效能 要大mon  座台
2. 手腦個 HD 系唔系好易瓜? -> 理論上同座台一樣  但因外帶會多左好多外來力的風險 不過而家d notebook 會有 harddisk protection 機制
3. 中檔手腦, 買乜牌子好? ->我只會推介兩隻 HP & Fujitsu (HP夠耐用, Fujitsu display 同 QC唔錯)
4. 中檔座台, 買乜牌子好? -> HP(同上) &  Dell (夠平)

Share this:

手提notebook hdd 可以用ssd 固體hdd. 32G/64G 都係7百幾/1千多左右 (貴D). 佢似COMPACT FLASH/SD 咭TECHNOLOGY, 郁時唔會死HDD. 因為佢不是機動READ/write

普通HDD 不防撞, 開動後不兒郁來郁去. 機動READ/write是最易壞 (80G/160G 4/5百左右)

NOTEBOOK>介紹: TOSHIBA, LENOVO, HP COMPAQ, FUJITSU
PC>介紹L HP COMPAQ, LENOVO

我最憎 ACER同DELL

Share this:

多謝三位資料, 我是門外漢, 有啲唔明. 我要慢慢睇你地既資料.
之后要問多啲.

Share this:

歡迎問

Share this:

回復 4# coffeetea 的帖子

點解會憎呢??我未用過, 好奇問下

Share this:

引用:
原帖由 Hei 於 2008-12-24 01:07 發表
點解會憎呢??我未用過, 好奇問下
acer 同dell 我用過, troubleshoot 問題多多, 又成日壞(唔知乜事都壞, 又唔穩定). 可能我見得pc/notebook 太多...

Share this:

回復 8# coffeetea 的帖子

如果而家你買一部手腦.
你買邊個型號?
幾錢?

Share this:

引用:
原帖由 coffeetea 於 2008-12-26 00:40 發表

acer 同dell 我用過, troubleshoot 問題多多, 又成日壞(唔知乜事都壞, 又唔穩定). 可能我見得pc/notebook 太多...
我好憎廠機.......
好鬼煩.....
次次幫人整廠機都好煩.........
D位Fix 死哂岩岩好咁.....
要整真係好鬼煩~~
特別係tiny packard bell

Share this:

引用:
原帖由 牛熊正 於 2008-12-26 07:40 發表
如果而家你買一部手腦.
你買邊個型號?
幾錢?
睇你怕唔怕重.....同埋都係果句.......
你要輕 : 就eeepc / Hp / lenovo 既輕巧型
要性能....但比較貴既就sony / lenovo  (lenovo就比較經濟,外型無咁靚,但係普通用都ok既)

Share this:

$_$做過生產電器行業,我買電器第一:質量/第二:質量/第三亦是:質量。

買電器必然要原廠連周邊配件,原因電器加周邊配件出廠前已調測好內在數據。

唔係講笑架!此要考累安全/用途/保養等...我買電器會撰>信得過及有保證

Share this:

引用:
原帖由 牛熊正 於 2008-12-26 07:40 發表
如果而家你買一部手腦.
你買邊個型號?
幾錢?
lenovo, $7xxx 已經好好用

Share this:

平 lenovo 都有, $499x, 加d ram, 百幾2百, 用得~~

Share this:

一于 lenovo 啦.
大家要多多支持, 我系股東呀.

Share this:

20 12
發新話題