19 12
發新話題

食譜 - 日式芝士蛋糕

食譜 - 日式芝士蛋糕

每個男仔係咪都會鍾意女仔識整野食呢? 識煮飯好定係整蛋糕好呢?
我自己就唔多鍾意煮飯, 但就會整下蛋糕甜品, 當朋友生日時能夠親手整d野慶祝下真係幾開心嫁~
第一次介紹自家劣作, 我決定由淺入深, 同埋講下呢d食物背後既點點滴滴等大家冇咁悶 ^^"
日式芝士蛋糕算係我最得心應手同整既次數最多既~
cheesecake其實都分幾種, 有jai雪就食得既, 有d係焗完再拎去雪, 有d係就咁焗, 有d係隔水焗,
日式芝士蛋糕就屬於隔水焗, 因為有蒸氣, 所以佢比其他cheesecake軟身 ^^

材料: 忌廉芝士 80g / 鮮奶 60ml / 糖 60g / 雞蛋 2隻(蛋黃蛋白分開) / 面粉 3TBS / 栗粉 1.5TBS / 他他粉 小量 (不過我通常都唔加)
做法: 1)先將忌廉芝士隔水蒸至放軟, 加入鮮奶拌勻, 放涼
2) 蛋黃+一半糖用打蛋器打至忌廉狀, 加入芝士湖(1), 拌勻
3) 面粉同栗粉混合, 西入(2)
4) 蛋白+一半糖用打蛋器打至企身(反轉都唔跌果隻), 分數次加入(3)
5) 180度火隔水焗15mins, 轉130度20mins, 焗完待10mins才取出

心得:
1)要做得靚, 第1個step一定唔可以懶, d 芝士勻遁焗出黎至唔會一撻撻
2)他他粉既作用係令到蛋糕"庭"身d, 但其實只要焗完將蛋糕倒扣已經冇問題, 分別不大
3)打蛋白時個器皿同打蛋器一定唔可以有水, 就算有幾滴水都足以令蛋白打唔起
4)焗爐度數因應焗爐大小而有所更改, 焗完即刻拎出黎個蛋糕受唔住溫差會chow皮嫁
5)呢個係原味, 可以加朱古力粉/綠荼粉做出唔用味道既芝士蛋糕

希望唔會悶親大家啦

Share this:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

點會悶親呢???你係邊度學返黎??你多唔多整蛋糕既心得?
但調倒返轉, 女仔鍾唔鍾意男仔煮野比佢地食??

Share this:

好正呀!可惜我好懶

Share this:

哈哈, 我已經將d文件寫得詳細少少, 希望平時冇整開野食既朋友都明白點樣做 ^^
我未上過堂, 都係上網同睇書學咋, 因為我覺得上堂呃錢既, 幾百蚊堂....
幾百蚊材料整到好多個蛋糕嫁喇... 以前就會成日整, 而家懶左啦, 係老闆叫到咪整俾佢食囉
女仔都會鍾意男友煮野佢食既, 但見到煮完之後成個廚房好似打完仗咪唔鍾意囉......

Share this:

引用:
原帖由 mickey 於 2008-5-28 23:18 發表
好正呀!可惜我好懶
MICKEY, 我見過我屋企人整, 如果齊工具, 都唔難丫.
勤力D, 整黎玩下嘛~

Share this:

好靚wor! 好想試下

Share this:

引用:
原帖由 T123 於 2008-5-28 23:19 發表
哈哈, 我已經將d文件寫得詳細少少, 希望平時冇整開野食既朋友都明白點樣做 ^^
我未上過堂, 都係上網同睇書學咋, 因為我覺得上堂呃錢既, 幾百蚊堂....
幾百蚊材料整到好多個蛋糕嫁喇... 以前就會成日整, 而家懶左啦 ...
做你老細真幸福, 想食就可以出聲

Share this:

我想問, 整蛋糕發唔起, 有乜原因?

Share this:

咁唔止老闆既, 通常朋友要求而我又想試下整既都會整嫁, 以前都會帶俾同事食, 不過果時aeon未係我同事, 唔駛肚痾~~~~~~~~~

發唔起? 你想發起d咩先? 如果係蛋白既就係有水在器皿囉, 又或者你分蛋黃蛋白時分得唔夠開都有機會嫁 (即係蛋白痴左d蛋黃一齊打)

Share this:

引用:
原帖由 T123 於 2008-5-28 23:45 發表
咁唔止老闆既, 通常朋友要求而我又想試下整既都會整嫁, 以前都會帶俾同事食, 不過果時aeon未係我同事, 唔駛肚痾~~~~~~~~~

發唔起? 你想發起d咩先? 如果係蛋白既就係有水在器皿囉, 又或者你分蛋黃蛋白時分得唔夠開 ...
即係放左入去焗, 熱果陣時好漲, 拎左出黎一凍就好似漏氣咁...

Share this:

真的嗎???會痾....

Share this:

引用:
原帖由 Hei 於 2008-5-28 11:47 PM 發表

即係放左入去焗, 熱果陣時好漲, 拎左出黎一凍就好似漏氣咁...
咁焗爐既溫度同室溫相差好大嘛, 如果即刻拎出黎就會收縮囉
其實少少就在所難免啦, 外面店舖就會加d料如他他粉之類既野令佢企身囉
hand-made就唔會加d冇用既食材...
如果想減低呢個情況:
1)可以焗完等一陣至拎出黎, 等個蛋糕受既溫差細d (不過其實冇咩用)
2)蛋糕拎出黎倒扣 (呢招幾好不過要識倒扣而唔穿bun, 要少少技巧)
3)發材料時掌握好d, 有時d料你只需要輕輕拌勻, 就千萬唔好係咁fat, 因為fat得勁入面d空氣會打番哂黎, 焗出黎一定唔靚嫁 (最work)

Share this:

引用:
原帖由 T123 於 2008-5-29 00:08 發表

咁焗爐既溫度同室溫相差好大嘛, 如果即刻拎出黎就會收縮囉
其實少少就在所難免啦, 外面店舖就會加d料如他他粉之類既野令佢企身囉
hand-made就唔會加d冇用既食材...
如果想減低呢個情況:
1)可以焗完等一陣至 ...
乜唔得'發'佢勁D, 多D空氣, 會漲D既咩?

Share this:

引用:
原帖由 Hei 於 2008-5-28 23:20 發表

MICKEY, 我見過我屋企人整, 如果齊工具, 都唔難丫.
勤力D, 整黎玩下嘛~
我都會整,大時大節都要做下樣的!但冇咩必要都唔出手

Share this:

引用:
原帖由 Hei 於 2008-5-28 23:38 發表
我想問, 整蛋糕發唔起, 有乜原因?
咁你一開始果時整大個D 咪得lo~~~
佢發唔起都大大個咁 XD
但小心佢發得起......
爆到成個焗爐都係...塞住左...拎唔到出泥

Share this:

19 12
發新話題