35 123
發新話題

大家有冇興趣聽下八字論命?

大家有冇興趣聽下八字論命?

小弟學了數月,分享少少。

八字,乃是你的出生年月日時,每組有2個字,即1個天干加1個地支,合共8個字,所以叫做八字,由宋代徐子平先生整理統合,發展至現今常用之八字命理。

八字有其五行陰陽,反映出命主的一生。
五行乃:木,火,土,金,水,此乃相生的關係,因為木能生火,火燒掉任何東西成土,土內生出金屬,金屬會液化成水,水能令樹木生長。

如大家有興趣,可以給我一個出生年月日時(男定女),以作例子,一邊算,一邊講述一下八字命理之說。

Share this:

你識架....嘩...好野喎~~

Share this:

一命二運三風水.

Share this:

Share this:

出d 曾突手果d example 睇下

Share this:

事先聲明:

1) 本人乃初學者, 一切依書直說;

2) 八字只可預計人生的浮沉起跌大概年份, 不能100%說中你幾時結婚生仔幾時發達幾時死, 都係o個句, 你行好運做咩都成功, 黑起上黎做晒明燈一買即跌.

3) 先講八字, 可能會比較悶, 港人多數比較信風水, 唔係都冇咁多師傅出書啦.  風水方面, 如喜市網友有興趣, 日後再談.

4) 八字風水外, 仲有紫微斗數, 加上奇門遁甲, 後兩者小弟仍學習中.  好多人學成之後全力用於股樓炒賣之上, 引鋼之鍊金術師之名句 -- 等價交換.  由於小弟學藝未精, 故先作興趣班般同大家研究研究.  如各位覺得有所幫助, 可以贊助喜市, 或者宣明會.

Share this:

剛好要幫一位友人甲睇睇,就用佢作例子啦,佢係男命,1971年3月4日子時,佢係早子,即00:00-00:59,如果係當日的23:00-23:59呢,就叫做晚子時啦。

首先教大家點樣找出自己的八字,係有一套系統方法的,詳細就唔講啦,有興趣可以自己睇書,科技進步,依家就緊係用萬年曆programme啦!

我用開iphone, 有個叫民用萬年曆的,US$0.99, 另外附檔係for PC/WM的,download完,將.txt轉做.exe就ok了。輸入年月日時之後,就得出八字啦:

時日月年

壬戊庚辛
子子寅亥

呢八隻字就係朋友甲的八字啦!  大家試下找出自己的八字啦!好多人的父母都會話唔記得,盡量找找醫院的記錄,又或者問多d長輩,起碼知道係早午晚定凌晨呀
(今日夜左d,明日再續)

Share this:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

今日再講基本的10天干同12地支,好多人都應該聽過,今年係虎年庚寅年,大家成日睇 xxx師傅x年運程,咁係咪代表那一年出生的人都是同一命運呢? 大家自己唸唸啦。

10天干係:甲  乙  丙  丁  戊  己  庚  辛  壬  癸
五行:        木  木  火  火  土  土  金  金  水  水
陰陽:        陽  陰  陽  陰  陽  陰  陽  陰  陽  陰  

12地支係 :子  丑  寅  卯  辰  巳  午  未  申  酉  戌  亥
五行:        水  土  木  木  土  火  火  土  金  金  土  水
陰陽:        陰  陰  陽  陰  陽  陽  陰  陰  陽  陰  陽  陽

知道左自己的八字五行陰陽之後,就可以開始推算了,朋友甲的八字之中,
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

Share this:

回復 5# coffeetea 的帖子

都唔G道阿 曾突手 o既出生年月日時,冇得測wor

Share this:

Share this:

加油 我都想繼睇點算~

Share this:

我唔知自己咩時間出世wo.....

Share this:

知道左自己的八字之後,就要睇睇自己的“日元”夠唔夠強啦,首先要了解,同柱上下可以影響,天干/地支左右可以影響,隔一個的話,影響力較細,睇實例:

時日月年

壬戊庚辛
子子寅亥

年柱:上辛金,下亥水,金生旺水; 辛金旁是庚金,同是金,互相照應,力量加強。亥水旁是寅木,水生旺木。
月柱:上庚金,下寅木,金尅木; 庚金一旁有辛金,另一旁有戊土,土生金,庚金力量強勁,尅住寅木,幸好寅木左右都有水生旺,可保。
日柱:上戊土,下子水,土尅水; 戊土旁有庚金生旺,另3邊環水,雖說土尅水,但水太多會沖走土。
時柱:上下皆水,此為一柱同氣,力量強大。

一般簡單算命(30-100蚊),只會算到此處,就會話你五行屬土,適宜做屬土的行業,例如xxxxxxxx,再話你五行欠

想你再幫襯的話,會“增”多你兩句,教你同佢買d野,擺風水物,放

註:風水野唔好睇完書/報紙跟住隨便買左隨便放,因為每間屋的風水不同,要以九宮飛星推算,隨時唔好日唔好時辰整左個“火燒乾宮”陣,傷到男主人就唔好啦!

Share this:

加油......

Share this:

之前提到, 八字各自只對其左右兩旁及上下之字有影響,
但八字之中, 月柱的地支力量較大, 可以對其他七字有影響.

壬戊庚辛
子子寅亥

月柱的地支寅木, 被4個屬水的八字壬子子亥生旺, 同時被庚辛兩金尅, 相比之下, 寅木是更強大, 亦尅住屬土的日元戊.

月柱的地支寅木, 在代表父母宮的月柱, 主要代表母親.

以十神計, (十神之說日後詳述), 寅木為戊土的七殺, 主要代表兒子(亦代表姐夫,外婆,妹婿,姪兒), 在社會關係中, 則代表小人,敵人,惡勢力,嚴師.

同時, 命主八字中有4個水, 屬戊土之正財及偏財, 命主一生財運不錯.

只要配合其大運及流年的五行來臨就very good啦.

講埋十神之後, 會講下點樣排大運, 再講大運同流年太歲點影響八字.

Share this:

35 123
發新話題