標題: 大家有冇興趣聽下八字論命? [打印本頁]

作者: kitewong    時間: 2010-5-3 23:54     標題: 大家有冇興趣聽下八字論命?

小弟學了數月,分享少少。

八字,乃是你的出生年月日時,每組有2個字,即1個天干加1個地支,合共8個字,所以叫做八字,由宋代徐子平先生整理統合,發展至現今常用之八字命理。

八字有其五行陰陽,反映出命主的一生。
五行乃:木,火,土,金,水,此乃相生的關係,因為木能生火,火燒掉任何東西成土,土內生出金屬,金屬會液化成水,水能令樹木生長。

如大家有興趣,可以給我一個出生年月日時(男定女),以作例子,一邊算,一邊講述一下八字命理之說。

作者: coffeetea    時間: 2010-5-4 09:07

你識架....嘩...好野喎~~
作者: ckblee    時間: 2010-5-4 09:26

一命二運三風水.

作者: kathy927    時間: 2010-5-4 13:24

作者: coffeetea    時間: 2010-5-4 17:40

出d 曾突手果d example 睇下
作者: kitewong    時間: 2010-5-4 18:11     標題: 事先聲明:

1) 本人乃初學者, 一切依書直說;

2) 八字只可預計人生的浮沉起跌大概年份, 不能100%說中你幾時結婚生仔幾時發達幾時死, 都係o個句, 你行好運做咩都成功, 黑起上黎做晒明燈一買即跌.

3) 先講八字, 可能會比較悶, 港人多數比較信風水, 唔係都冇咁多師傅出書啦.  風水方面, 如喜市網友有興趣, 日後再談.

4) 八字風水外, 仲有紫微斗數, 加上奇門遁甲, 後兩者小弟仍學習中.  好多人學成之後全力用於股樓炒賣之上, 引鋼之鍊金術師之名句 -- 等價交換.  由於小弟學藝未精, 故先作興趣班般同大家研究研究.  如各位覺得有所幫助, 可以贊助喜市, 或者宣明會.

作者: kitewong    時間: 2010-5-5 00:25

剛好要幫一位友人甲睇睇,就用佢作例子啦,佢係男命,1971年3月4日子時,佢係早子,即00:00-00:59,如果係當日的23:00-23:59呢,就叫做晚子時啦。

首先教大家點樣找出自己的八字,係有一套系統方法的,詳細就唔講啦,有興趣可以自己睇書,科技進步,依家就緊係用萬年曆programme啦!

我用開iphone, 有個叫民用萬年曆的,US$0.99, 另外附檔係for PC/WM的,download完,將.txt轉做.exe就ok了。輸入年月日時之後,就得出八字啦:
[attach]4960[/attach]

時日月年

壬戊庚辛
子子寅亥

呢八隻字就係朋友甲的八字啦!  大家試下找出自己的八字啦!好多人的父母都會話唔記得,盡量找找醫院的記錄,又或者問多d長輩,起碼知道係早午晚定凌晨呀
(今日夜左d,明日再續)

作者: kitewong    時間: 2010-5-6 00:07

今日再講基本的10天干同12地支,好多人都應該聽過,今年係虎年庚寅年,大家成日睇 xxx師傅x年運程,咁係咪代表那一年出生的人都是同一命運呢? 大家自己唸唸啦。

10天干係:甲  乙  丙  丁  戊  己  庚  辛  壬  癸
五行:        木  木  火  火  土  土  金  金  水  水
陰陽:        陽  陰  陽  陰  陽  陰  陽  陰  陽  陰  

12地支係 :子  丑  寅  卯  辰  巳  午  未  申  酉  戌  亥
五行:        水  土  木  木  土  火  火  土  金  金  土  水
陰陽:        陰  陰  陽  陰  陽  陽  陰  陰  陽  陰  陽  陽

知道左自己的八字五行陰陽之後,就可以開始推算了,朋友甲的八字之中,
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

作者: kitewong    時間: 2010-5-6 00:09     標題: 回復 5# coffeetea 的帖子

都唔G道阿 曾突手 o既出生年月日時,冇得測wor
作者: ckblee    時間: 2010-5-6 11:04

作者: kaon    時間: 2010-5-6 12:49

加油 我都想繼睇點算~
作者: goofy08    時間: 2010-5-6 15:47

我唔知自己咩時間出世wo.....
作者: kitewong    時間: 2010-5-6 23:24

知道左自己的八字之後,就要睇睇自己的“日元”夠唔夠強啦,首先要了解,同柱上下可以影響,天干/地支左右可以影響,隔一個的話,影響力較細,睇實例:

時日月年

壬戊庚辛
子子寅亥

年柱:上辛金,下亥水,金生旺水; 辛金旁是庚金,同是金,互相照應,力量加強。亥水旁是寅木,水生旺木。
月柱:上庚金,下寅木,金尅木; 庚金一旁有辛金,另一旁有戊土,土生金,庚金力量強勁,尅住寅木,幸好寅木左右都有水生旺,可保。
日柱:上戊土,下子水,土尅水; 戊土旁有庚金生旺,另3邊環水,雖說土尅水,但水太多會沖走土。
時柱:上下皆水,此為一柱同氣,力量強大。

一般簡單算命(30-100蚊),只會算到此處,就會話你五行屬土,適宜做屬土的行業,例如xxxxxxxx,再話你五行欠

想你再幫襯的話,會“增”多你兩句,教你同佢買d野,擺風水物,放

註:風水野唔好睇完書/報紙跟住隨便買左隨便放,因為每間屋的風水不同,要以九宮飛星推算,隨時唔好日唔好時辰整左個“火燒乾宮”陣,傷到男主人就唔好啦!
作者: ssss    時間: 2010-5-7 14:22

加油......
作者: kitewong    時間: 2010-5-10 12:02

之前提到, 八字各自只對其左右兩旁及上下之字有影響,
但八字之中, 月柱的地支力量較大, 可以對其他七字有影響.

壬戊庚辛
子子寅亥

月柱的地支寅木, 被4個屬水的八字壬子子亥生旺, 同時被庚辛兩金尅, 相比之下, 寅木是更強大, 亦尅住屬土的日元戊.

月柱的地支寅木, 在代表父母宮的月柱, 主要代表母親.

以十神計, (十神之說日後詳述), 寅木為戊土的七殺, 主要代表兒子(亦代表姐夫,外婆,妹婿,姪兒), 在社會關係中, 則代表小人,敵人,惡勢力,嚴師.

同時, 命主八字中有4個水, 屬戊土之正財及偏財, 命主一生財運不錯.

只要配合其大運及流年的五行來臨就very good啦.

講埋十神之後, 會講下點樣排大運, 再講大運同流年太歲點影響八字.
作者: AHTAO    時間: 2010-5-10 12:32

thanks....
作者: 田莊    時間: 2010-5-10 17:01     標題: 回復 7# kitewong 的帖子

辛亥年不是1971嗎
1974 應甲寅吧..你那個萬年曆..真是..
作者: kitewong    時間: 2010-5-10 18:05     標題: 回復 17# 田莊 的帖子

田莊好野, 咁都比你捉到!  已改.
唔通田莊係1971...
作者: jvd    時間: 2010-5-10 22:46

有興趣!good ah!
作者: kitewong    時間: 2010-5-12 16:17     標題: 十神

十神是代表五行相生相尅關係的一種分類, 以日元比較, 算出其他7字的關係

與日元五行相同, 陰陽相同, 叫"比肩", 陰陽不同, 叫"劫財"

會生旺日元的, 陰陽相同, 叫"偏印", 陰陽不同, 叫"正印"

日元會生旺的, 陰陽相同, 叫"食神", 陰陽不同, 叫"傷官"

日元會尅的, 陰陽相同, 叫"偏財", 陰陽不同, 叫"正財"

會尅日元的, 陰陽相同, 叫"七殺", 陰陽不同, 叫"正官"

十神, 在男命/女命/社會關係上都各有代表, 亦代表有不同的性格.

朋友甲的例子中, 正財多, 代表視財如命, 孤寒, 但過多又會揮霍.  偏財多, 代表為人慷慨, 有人情味, 但多詐, 喜信口開河.

作者: kitewong    時間: 2010-5-12 16:20

壬戊庚辛
子子寅亥

偏財  比肩  食神  傷官
正財  正財  七殺  偏財

作者: kitewong    時間: 2010-5-18 22:08

一命二運三風水

一個人的八字反映出佢的命。 條命本身有80分,即使行極衰運,都有30分。 但如果本身得40分,衰起上黎係可以貼底的。

運,就係所謂排大運,時時睇節目,風水師會話佢行幾多年大運,例如,本身條命欠火的話,佢遇到大運提供大量火,就可以時來運到,例如本身得50分,平平穩穩打工仔,運一到,升職加薪做老闆等等。

風水,香港人最喜愛,因為容易,亦可即買即用,希望借外力幫助自己(多數求健康財富),其實,如果遇到其命運都差的話,風水都只能幫其一把而已,正所謂命運註定也。
作者: kitewong    時間: 2010-5-18 22:44

時時睇節目,師傅都會話人幾多歲開始,行幾多年大運咁,依家睇睇朋友甲的大運,每10年一個大運

壬戊庚辛
子子寅亥

0  1 2  3  4  5  6 7 8 9
庚己戊丁丙乙甲癸壬辛
寅丑子亥戌酉申未午巳

朋友甲在9-10歲起第一柱大運己丑,現在虛齡40,即是將行完第3柱大運丁亥,即將行第4柱大運丙戌。

依書所說的話會很多,概略如下:

朋友甲在31-34運氣不錯,相比35-40較差,41-49相對有很好的運氣,有貴人,當中2014-2015年最好,但要注意與下屬晚輩的關係。

流年方面,今年庚寅,明年辛卯,都是金木的年份,因木尅土,今明2年要注意身體健康,尤其胃部。
作者: kitewong    時間: 2010-5-23 02:16

今日以睇睇朋友乙及其太太的八字作結

1971年11月19日晚10時

癸戊己辛
亥申亥亥

水土土金
水金水水

屬陽土,生旺配偶宮位

正財偏財多,解說見朋友甲。
土被金用去,又被水包圍,土較弱。
五行欠木火,宜用綠色紅色,例如放土種綠色紅花植物於家中東方或南方。

36-45虛歲之大運
壬  水
寅  木

今年流年太歲寅木,加上大運寅木,為戊土之七殺,要提防小人。貴人相助不多,要靠自己努力!

1974年3月4日凌晨1時

甲甲丙甲
子辰寅寅

木木火木
水土木木

屬陽木,尅配偶宮位,即配偶比較順從其意。

木為木之劫財,貴人命,喜幫助朋友。 得祖輩護蔭。
五行中土較弱,土為木之偏財。
五行雖欠金,但不宜以金去尅自己的木。

31-40虛歲之大運
己    土
巳    火

10年大運有土火到,增強了偏財,但同時尅了水,水為木之正印,多加注意母親岳父。 流年金木交戰,七殺到,亦指提防小人!

作者: kitewong    時間: 2010-5-23 02:23

以上所說,其實只比表面深層了一點,其實還有其他學說未論,例如:天沖/三合/三會/六沖/十二長生/墓庫/帝旺/驛馬/用神等等…

無可否認,八字算命比較抽象,風水學說則比較實用。 故八字之說就談至此,有興趣者大可花一百幾拾予算命先生說幾句。 pm我也歡迎之至。

有緣的話,7月份在此再跟大家說說實用之風水學說(如果大家睇左電視都仲想聽的話)!
作者: HONEYBEE1015    時間: 2010-6-19 17:24     標題: 拜讀!

拜讀!拜讀!拜讀!拜讀!拜讀!
作者: HONEYBEE1015    時間: 2010-6-19 17:40

引用:
原帖由 kitewong 於 2010-5-18 22:08 發表
一命二運三風水

一個人的八字反映出佢的命。 條命本身有80分,即使行極衰運,都有30分。 但如果本身得40分,衰起上黎係可以貼底的。

運,就係所謂排大運,時時睇節目,風水師會話佢行幾多年大運,例如,本身條命欠火的話,佢遇到 ...
大師,80分喺一個概數,抑或實數嚟呢?命理原嚟都可以咁量化,咁精確嘎?!
作者: kitewong    時間: 2010-6-22 17:03     標題: 回復 27# HONEYBEE1015 的帖子

bee, 唔好叫大師...

係個概數, 比大家一個概念而己.  
之不過呢, 行開衰運的人, 都習慣了, 例如年年考第尾, 突然有一年考中間咁啦...
作者: HONEYBEE1015    時間: 2010-6-25 11:10     標題: 回復 28# kitewong 的帖子

你講得好啱啊!
可能因為有D人命生得好,所以只需要付出少少努力就可以達到成功;
而有D人命生得唔好,就算奮鬥一生,都難有成就。
真喺弊家nail啦,如果知道自己條命生得唔好,喺唔喺應該嗱嗱聲告別呢個世界,等下世投胎再玩過呢?好迷惘啊!
作者: akira2002    時間: 2010-7-26 10:33

請問你學的是是那一門呢,紫微斗數,子平推命,星平匯海,還是四柱論命.
作者: AHTAO    時間: 2010-11-17 12:24

作者: mike9933    時間: 2010-11-17 13:14

不如講紫微斗數....我都學緊....

作者: muimui    時間: 2011-1-31 17:57

有無聽過 1個小時都可以分4個盤對?
作者: pizzahub    時間: 2011-5-25 15:22

有好些門派的紫微斗數有提到一時定三盤, 即同一個時辰(2小時)內.
作者: fatabeicup    時間: 2012-4-27 20:16

改名bb改名嬰兒改名擇時辰生仔擇日產子改名網 擇日開刀
Too simple, you can get this from any 8 word text book..

歡迎光臨 喜市股票討論區 (http://hei-market.com/) Powered by Discuz! 6.1.0F